Dolfijn

Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten, de kleinste dolfijn is de havisdedolfijn, met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 40 kilogram. De grootse dolfijn is de zwart-witte orka, waarbij mannetjes tot 9,8 meter lang kunnen worden en 6,6 ton kunnen wegen.

Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten behoorlijk verschillen: orka’s pakken veel grotere prooien dan de gewone dolfijn die hoofdzakelijk van vis leeft.

Intelligentie

Net als andere walvissen staan dolfijnen bekend als zeer intelligenten en sociale dieren. Ze hebben relatief groten hersenen.

In 2001 slaagde een dolfijn voor de zogenaamde spiegeltest, waarbij een dier voor een spiegel wordt geplaats om te bepalen of het zijn spiegelbeeld herkend als zichzelf, in dat zelfde jaar toonden onderzoekers aan dat dolfijnen het aanwijzen van een voorwerp door een mens begrijpen.

Gedrag

Mede door hun intelligentie zijn dolfijnen sociale dieren, die leven in groepen van tientallen individuele dieren. Op plekken waar een grote hoeveelheid voedsel aanwezig is, kunnen groepen tijdelijk mixen, om een supergroep te vormen, zulke groepen kunnen soms wel bestaan uit meer dan 1000 dolfijnen. Mensen vermoeden dat een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de dolfijn ervoor zorgt dat ze veelvuldig contact hebben met andere diersoorten waaronder de mens.

Der zijn namelijk veel verhalen geweest van mensen die aan het vissen of varen waren, dat er gewoon dolfijnen met hun mee zweemde, ook kun je in veel landen in de zee met dolfijnen zwemmen.

Dolfijnen communiceren ook op een hele speciale manier, individuen dieren communiceren door een variëteit aan geluiden te maken, door te klikken, fluitachtigen geluiden, of op een andere manier.

Ondanks dat kan een familie er kaar er uit pikken iedereen familie heeft een bepaalde toon in hun geluid waardoor de andere het kunnen horen dat ze bij hun groep horen.

Evolutie

Zowel dolfijnen, walvissen en bruinvissen zijn afstammelingen van landzoogdieren, hoogstwaarschijnlijk van de orde der evenhoevigen. De voorouders van de dolfijn zijn grofweg 50 miljoen jaar geleden in het eoceen, in het water gaan leven.

Het skelet van een dolfijn heeft twee klein botfragmenten die samen een rudimentair bekken vormen. In oktober 2006 werd in japen een tuimelaar waargenomen met kleine vinnen aan beide zijden van de genitale gleuf. Wetenschappers geloven dat de vinnen zijn ontstaan doordat het bekken van het dier veder ontwikkeld dan gewoonlijk word waargenomen bij dolfijnen.

Als dolfijnen slapen, doen ze dat met een hersenhelft tegelijk. Dat is nodig omdat ze om de paar minuten moeten ademen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb